21 des

Trenger man det beste antivirus programmet?

Har man en pc i dag må man ha et antivirus program. Virus har utviklet seg samtidig som mengden internettbrukere øker. Er man pålogget nettet vil man automatisk være utsatt for en hel mengde trusler som kan gjøre ubotelig skade på datamaskinen. I tillegg er vi også utsatt for trusler som overvåking, tyveri av personlig informasjon for å nevne noe.

Antivirus og anti-malware

Først må vi ta for oss navnet virus og begrepet malware. Et virus er en type malware som blir laget i den hensikt at den skal multipliseres og deretter spres på datamaskinene. Malware er derimot et bredt utrykk for alle mulige typer trusler som kan komme utenfra og som datamaskinene kan støte på.

Antivirus og anti-malware

Det er faktisk en spesiell årsak til at de aller fleste sikkerhetsprogrammene heter antivirus programmer. Noen år tilbake og spesielt på slutten av 90-tallet, var det stor dekning av diverse virus i nyhetene. Det førte til at produsentene til disse sikkerhetsprogrammene gikk ut og brukte virus i markedsføringen. Siden de fokuserte på virus fikk alle disse sikkerhetsprogrammene navnet, antivirus programmer. Andre heter anti-malware programmer, men de sikrer også for virus.

Hva skal de beskytte oss mot?

I dag er faktisk virus i mindretall selv om det er noen få store utbredte virus der ute. De utvikler seg og spres via nettet. Det er flertall av andre typer malware som trojans, backdoors og ormer (worms) for å nevne noen, som utgjør den største trusselen. Kriminelle som opererer på internett fokuserer noe annerledes i dag og derfor forandres typen malware.

Hva skal de beskytte oss mot

Internett er en helt egen verden i seg selv. Jo mer vi lever online jo mer utsatt blir vi. Hvis vi tenker oss om så håndterer vi veldig mye privat og sensitiv informasjon på nettet. Vi foretar mer netthandel enn noensinne og bruker derfor betalingsløsninger med våre bank- og kredittkort. Vi bestiller og kjøper utenlandsreiser og taster inn pass informasjon, er regelmessig innom legesider og handler medisiner, betaler regninger og bestiller nye bankkort. På alle de ulike nettsidene vi daglig er innom leverer vi fra oss personlige data som for eksempel adresse, fødselsdato og telefonnummer.

Velge riktig antivirus

Når man skal velge et antivirus program er det flere nettsteder som har gode oversikter og rangerer etter ulike kriterier. Beste antivirus avhenger litt av hva man er villig til å betale og hva slags beskyttelse den gir. Her er som eksempel to ulike og som skårer høyt på sikkerhet.

Sikker VPN tjeneste

  • TOTAL AV beskytter både Windows og Mac, Android og IOS. VPN tjeneste er inkludert og dette er et raskt antivirus-program som vil blokkere nettsider den finner tvilsomme. Dette er et meget anerkjent sikkerhetsprogram på markedet og det har også har en veldig god gratisversjon.
  • Panda er en annen som også sikrer Window, Mac, Android og IOS. I tillegg til god brannmur har den gode funksjoner for foreldrestyring og VPN tjeneste. Den er meget rask og enkel å laste ned for installasjon. Dette programmet anbefales på mange nettsider og koster under 200 kroner i året for en datamaskin.

Gratis versjonen til TOTAL AV koster jo ingenting og er faktisk verdt å nevne litt ekstra. Versjonen fortsetter å holde pc-en rask og gjør jobben mens man spiller spill eller samtidig utfører andre oppgaver. I flere tester viste den at maskinens hastighet ikke ble påvirket.

Privatliv på nettet

Sikker VPN tjeneste er nok ikke det første man tenker på når man tenker på antivirus program til datamaskinen. De aller fleste av oss bruker mobile enheter. Det er slutt på den tiden da man kun hadde en stasjonær hjemme. Vi bruker bærbar pc, nettbrett og mobil til å utføre alle typer oppgaver utenfor hjemmet. Vi er pålogget på skole, flyplasser, restauranter eller også bensinstasjoner når man for eksempel lader bilen.

De beste antivirus leverandørene i Norge leverer antivirus-pakker med sikker VPN tjeneste. For eksempel annonserer Norton med at deres antivirusprogram har kryptering i bankklasse. Dette sikrer deg sånn at all nettaktivitet når man er pålogget trådløse nettverk, holdes totalt privat. Man kan altså sitte på en togstasjon og betale regninger, skrive email og vite at man er trygg og at personlige opplysninger ikke kan stjeles.

Privatliv på nettet

Sunn fornuft

I tillegg til et godt antivirus program anbefales alle å bruke litt sunn fornuft når man surfer på nettet eller kanskje mottar mistenkelige emails. Man kommer langt med å være skeptisk til hvilke handlinger man utfører på blant annet usikrede nett. Sitter man på et utested kan det være lurt å vente med å logge seg inn i nettbanken for å betale regninger. Får man en merkelig email og man er usikker på avsenderen så åpner man i hvert fall ikke vedlegget. I tillegg til det beste antivirus programmet så sikrer man seg altså ved å ta enkle forhåndsregler.

Datavirus kan være et mareritt

Noen virus kan faktisk kopiere datamaskinens innhold og sende seg selv til en annen mottaker. Andre virus kan gjøre maskinen om til en zombie, hindre trafikk eller også slette all informasjon fra harddisken.

Allerede i 1949 da datamaskiner bare var noen få år gamle, forutså forskeren John Von Neumann at virus ville bli oppfunnet. Noen tiår senere fikk vi de første hackerene, som programmerte og bygget datavirus. Så lenge man har internett vil man ha virus. Leverandørene av antivirus programmer vil nok alltid være i et kappløp mot de kriminelle på nettet for å sikre vår sikkerhet

Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/Antivirus_software