Effektiv rente

Effektiv rente er den renten som du må betale på lånet ditt når absolutt alle kostnadene er inkludert. Bankene har krav på seg til å opplyse deg om denne renten, så du skal ikke trenge å lete etter denne renten heller. Når det er sagt er den mye vanskeligere å finne. Den pleier å være bortgjemt et eller annet sted i en veldig liten skrift. Noen få banker har startet med å selge lån uten noen form for ekstra kostnader. Da vil den nominelle og effektive renten være akkurat det samme. Det er smart og også en fin måte å skaffe seg et godt navn i bransjen.

Termingebyr

De fleste banker legger på et termingebyr på smålån. Dette gebyret kan være alt fra et par kroner til et par hundre kroner. De fleste legger seg på en tretti til femti kroner. Dette er kostnader som går rett inn i bankens kasse som rene penger.

Etableringsgebyr

Når du har mottatt et lånetilbud og du faktisk ønsker disse pengene må du takke ja til tilbudet. Når du har sagt ja kan det gå nokså fort fra du har sagt ja til pengene er på konto. Du kan se en forskjell i hva du sa ja til og hvor mye du fikk på konto. Det er mulig at det mangler noen tusenlapper, hvis så har banken tatt et gebyr for å gi deg lånet.